Het beroep

Veel mensen denken dat een schoonheidsspecialist zich alleen met make-up en cosmetica bezighoudt. Dit is echter maar een deel van het beroep. Vroeger was een bezoek aan de schoonheidsspecialist een bepaalde luxe voor zeer bijzondere gelegenheden. Tegenwoordig ligt het accent van een behandeling meer op huid- en lichaamsverzorging. Een bezoek aan de schoonheidssalon voor bij voorbeeld acne behandelingen en het verwijderen van overbeharing is nu heel gewoon geworden. Niet alleen vrouwen, maar ook steeds meer mannen en tieners (denk aan de behandeling van acne) weten de weg naar de schoonheidssalon dan ook inmiddels te vinden.

Met de stijgende populariteit van beautyfarms en wellness centra is ook de vraag naar ontspannende massages gestegen. Onthaasten, even tijd voor jezelf en even genieten: ook daarvoor ga je tegenwoordig naar een schoonheidsspecialist.

Wie zich tot dit beroep aangetrokken voelt, moet behalve over een luisterend oor en een zorgzame hand ook over ondernemingslust beschikken. Die ondernemingslust is nodig omdat u in dit beroep vaak zelfstandig werkt. In uw eigen salon al dan niet aan huis, in verzorgingshuizen of bij het geven van voorlichting en cursussen. Wilt u liever bij een bedrijf werken, dan kunt u onder andere aan de slag in de cosmeticabranche, op cruiseschepen en in beautyfarms. Weer andere schoonheidsspecialisten werken samen met een dermatoloog of plastisch chirurg. U kunt als schoonheidsspecialist met
een diploma op zak alle kanten op!

De opleiding

Het MBO-3 diploma bestaat uit de volgende theorie en praktijkonderdelen:

  • Gezichtsbehandeling uitvoeren. Hier leert u de theorie van de anatomie, fysiologie en pathologie. Het praktijkgedeelte bestaat uit een huidanalyse en het maken van een behandelplan, epileren, harsen, maskers aanbrengen, comedonen en milia verwijderen, wenkbrauwen en wimpers verven, gezichtsmassages geven en het werken met apparatuur. Het aanbrengen van een eenvoudige make-up, met de juiste techniek en producten.
  • Lichaamsbehandeling uitvoeren. Dit onderdeel bestaat onder andere uit de theorie van de anatomie, fysiologie en pathologie. Het praktijkgedeelte bestaat uit een huidanalyse en het maken van een behandelplan, een lichaamsmassage, harsen, pakkingen en het gebruik van apparatuur.
  • Cosmetische hand-, nagel- en voetverzorging. Dit zijn voornamelijk praktijkvakken zoals het geven van een professionele manicure en de juiste verzorging van de voet.
  • Ondernemersvaardigheden. Hiervoor legt u digitaal een portfolio aan, waarin u verschillende opdrachten uitwerkt die te maken hebben met het starten van een onderneming.
  • Keuzedelen*
  • Loopbaan en burgerschap
  • Nederlandse taal en rekenen (via zelfstudie, of op aanvraag via E-learning / klassikaal)
  • Beroepspraktijkvorming: de stage van minimaal 20% van de totale opleidingsduur.

Het MBO-3 diploma is wettelijk erkend en valt onder de WEB (Wet Educatie en Beroepsonderwijs).

Tijdens de opleiding legt u een portfolio aan. Hierin houdt u uw vorderingen bij van een aantal opdrachten die u tijdens de opleiding uitvoert.

U behaalt het MBO-3 diploma Schoonheidsspecialist als u alle examens heeft behaald en uw stage (= beroepspraktijkvorming) succesvol heeft afgerond. Tijdens uw stage wordt u uiteraard begeleid door het Gelders Opleidingsinstituut. De stage kan zowel tijdens als na het volgen van de (branche) opleiding plaatsvinden.

Vrijstellingen

De examencommissie kan een vrijstelling voor een examen geven als een onderdeel (bijvoorbeeld ondernemersvaardigheden) van de opleiding al eerder is behaald. Aan het aanvragen van een vrijstelling zijn kosten verbonden. Als de vrijstelling wordt gegeven dan is het examen voor dat onderdeel niet verplicht. Als bij een vrijstelling de lessen voor dit onderdeel niet gevolgd gaan worden geven wij een korting op het totale lesgeld.

*Keuzedelen

Naast de verplichte onderdelen moet je de opleiding aanvullen met keuzedelen. Het aantal keuzedelen hangt af van de ""zwaarte"" van de gekozen keuzedelen. In totaal moeten er minimaal 3 studiepunten worden behaald. De cursist kan zelf een keuze maken uit de door het Gelders Opleidingsinstituut aangeboden keuzedelen. Keuzedelen worden getoetst via examens en/of de beroepspraktijkvorming, en het resultaat telt mee voor het behalen van het diploma.

Voor het MBO-3 diploma Schoonheidsspecialist bieden we de volgende keuzedelen aan:
- Nederlands 3F - 2 studiepunten; extra kosten: examenkosten
- Rekenen 3F - 2 studiepunten; extra kosten: examenkosten
- Engels in de beroepscontext A2 - 1 studiepunt; extra kosten: examenkosten

- Nagelstyling - 1 studiepunt; extra kosten: zie opleiding Nagelstyling
- Visagie - 1 studiepunt; extra kosten: zie opleiding Visagie
- Sportmassage - 1 studiepunt; extra kosten: zie opleiding Sportmassage
- Pedicure behandeling uitvoeren - 1 studiepunt; extra kosten: zie opleiding Pedicure

Hier vindt u de Onderwijs en Examen Regeling

MBO-3 dagopleiding
Lesdag 
Maandag
Tijden 
9:30 - 16:00 uur
Start 
maandag, 2. oktober 2023
Duur 
3 jaar (max.)
Toelatingseisen 
Geen
Studiebelasting 
8 uur per week (excl. les)
Kosten 
Lesgeld 
€ 5.220,00 (kan betaald worden in 20 termijnen van € 261,00)
Materiaal 
ca. € 1.050,00
Boeken 
ca. € 360,00

Bij betaling van het lesgeld ineens ontvangt u een korting van 2% (= € 104,40) op het lesgeld.
De kosten van de examens worden apart in rekening gebracht en bedragen ca. € 1.515,00 (exclusief examens voor de keuzedelen).

Inschrijven

MBO-3 dagopleiding
Lesdag 
Donderdag
Tijden 
9:30 - 16:00 uur
Start 
donderdag, 5. oktober 2023
Duur 
3 jaar (max.)
Toelatingseisen 
Geen
Studiebelasting 
8 uur per week (excl. les)
Kosten 
Lesgeld 
€ 5.220,00 (kan betaald worden in 20 termijnen van € 261,00)
Materiaal 
ca. € 1.050,00
Boeken 
ca. € 360,00

Bij betaling van het lesgeld ineens ontvangt u een korting van 2% (= € 104,40) op het lesgeld.
De kosten van de examens worden apart in rekening gebracht en bedragen ca. € 1.515,00 (exclusief examens voor de keuzedelen).

Inschrijven

MBO-3 dagopleiding - verkort
Lesdag 
Maandag en donderdag
Tijden 
9:30 - 16:00 uur
Start 
maandag, 2. oktober 2023
Duur 
3 jaar (max.)
Toelatingseisen 
Geen
Studiebelasting 
10 uur per week (excl. les)

Tijdens deze verkorte opleiding volgt de cursist 2 hele dagen per week de lessen. Dit betekent niet alleen een verdubbeling van het aantal lesuren per week, maar ook een verdubbeling van het aantal uren aan studiebelasting per week. Daar staat tegenover dat de cursist 1 jaar eerder klaar is met de opleiding!

Kosten 
Lesgeld 
€ 5.220,00 (kan betaald worden in 10 termijnen van € 522,00)
Materiaal 
ca. € 1.050,00
Boeken 
ca. € 360,00

Bij betaling van het lesgeld ineens ontvangt u een korting van 2% (= € 104,40) op het lesgeld.
De kosten van de examens worden apart in rekening gebracht en bedragen ca. € 1.515,00 (exclusief examens voor de keuzedelen).

Inschrijven

Financiële aspecten 
Deze opleiding komt in aanmerking voor het STAP-budget van € 1.000,=
Wij werken samen met het UWV en reïntegratie bedrijven.
Gewicht 
-10
Visagisten worden steeds meer gevraagd: bij modepresentaties, bij (reclame)fotografie, bij modellenbureaus etc.
Zeker als u een eigen praktijk heeft of wilt starten, moet u uw vakkennis uitbreiden om u te kunnen onderscheiden. De behandelingen waar in de praktijk veel naar gevraagd wordt, komen aan bod in de opleiding tot allround schoonheidsspecialist. Een groot aantal onderdelen kunnen ook als afzonderlijke module worden gevolgd. Deze opleiding kan...
De beroepsopleiding Wellness massage is door ons instituut speciaal ontwikkeld voor diegenen die een degelijke basisopleiding klassieke massage willen volgen. Daarnaast leren wij u een aantal uitbreidingen zoals een lomi-lomi massage, hoofdhuid-oormassage, hotstone massage en aromatherapie.
Het Gelders Opleidingsinstituut leidt op tot het branche diploma (ANBOS erkend). 
Het Gelders Opleidingsinstituut leidt op tot het MBO-4 diploma Allround schoonheidsspecialist. Het MBO-4 diploma is wettelijk erkend en valt onder de WEB (Wet Educatie en Beroepsonderwijs).
Het Gelders Opleidingsinstituut leidt ook op voor het diploma Acne specialisatie. Deze specialisatie voorziet in een grote behoefte. Met jeugdpuistjes moest je vroeger “leren leven”, maar tegenwoordig kan de schoonheidsspecialist goede resultaten boeken.
Met aromatherapie kunt u uw klant iets extra’s bieden door gebruik te maken van de werking van verschillende geuren.